Guide till körkort

Att ta körkort är en stor händelse i livet som kan ge en enorm frihet. Men för att kunna hålla körkortet i din hand krävs mycket övning och det är många steg som ska passeras på vägen. Vi har här nedan gjort en samlad guide i de olika stegen för att göra det lite lättare för dig som planerar att ta körkort hos oss på Ta körkort Tidaholm.

 

VIKTIG INFORMATION!

Vi är en kontantfri trafikskola, all betalning sker med faktura utan extra avgift.

Vid samtliga körlektioner, riskutbildningar och prov tänk på att ta med giltig legitimation!

Du får en sms-påminnelse till det nummer du angivit på alla dina bokningar kl 11:00 dagen före. Avbokning sker senast kl 12:00 dagen före, annars debiteras du på hela kostnaden. 

 

Körkortstillstånd

För att kunna övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Ansök om tillståndet på Transportstyrelsen.se. Det går att ansöka innan dagen du fyllt 16 men tillståndet gäller inte före din 16-årsdag. Ett körkortstillstånd är giltigt i 5 år.

I ansökan ska du fylla i en hälsodeklaration. Du ska också göra en synundersökning hos en godkänd optiker. Optikern skickar sedan in ditt resultat till transportstyrelsen. Tänk på att ta med giltig legitimation till optikern.

Om du har körkortstillstånd för AM-körkort är det samma tillstånd för B-körkort och du behöver inte ansöka på nytt om det fortfarande är giltigt.

 

Introduktionsutbildning

För att kunna övningsköra hemma måste både elev och handledare ha gått en introduktionsutbildning. Har du varit handledare tidigare och din introduktionsutbildning fortfarande gäller räcker det med att ansöka till transportstyrelsen att du vill bli handledare åt en ny elev.

Både elev och handledares introduktionsutbildning är giltig i 5 år.

Du som elev kan gå utbildningen när du är 15 år och 9 månader för att direkt kunna övningsköra vid din 16-årsdag. Du behöver inte ha fått ditt körkortstillstånd för att gå introduktionsutbildningen.

Det är krav på att delta under hela utbildningen som är 3 h och 40 minuter inkl. fikarast. Utbildningen hålls i teorisalen på trafikskolan och vi bjuder på fika. Betalning sker med Swish på plats eller faktura. Vi rapporterar sedan in att ni deltagit på utbildningen till transportstyrelsen. Men du som handledare måste själv gå in på transportstyrelsen.se och anmäla vilka elever du vill övningsköra med.

På vår Facebooksida och hemsida läggs kontinuerligt nya tider upp för introduktionsutbildningar. Du anmäler dig till utbildningen genom att sms:a namn och personnummer på samtliga deltagare till telefonnummer: 0702-593009. Därefter får du en bekräftelse på att du är anmäld.

Tänk på att både elev och handledare ska ta med giltig legitimation till utbildningen.

För att kunna övningsköra gäller att handledaren har fått sitt handledartillstånd för den specifika eleven, vilket brukar ta ca 2 veckor, och eleven har ett giltigt körkortstillstånd!

 

Körlektioner på trafikskolan

För att kunna börja ta lektioner på trafikskolan behöver du först skriva in dig. Det sker lättast om du kommer in till oss på våra öppettider. Då får du en inloggning till elevcentralen, där du sedan bokar dina körlektioner.

Om du vill planera ditt körkort så rekommenderar vi att du kommer in till oss ca 6 månader före datumet du önskar ta ditt körkort. Men du får gärna boka en körlektion tidigare då du kan ta med din handledare för en avstämning på din körning.

Vid inskrivningen får du hjälp att boka din första lektion eller information om hur du gör det. De första lektionerna rekommenderas att du kör i Tidaholm. Efter någon av de första lektionerna görs en planering av din utbildning tillsammans med trafikläraren. Resterande lektioner sker i Skövde. Du kan åka med trafikläraren in till Skövde efter överenskommelse eller möta upp vid PO-trafikskola, Kungsgatan 21, Skövde. Varje elev kör en och en. Om du vill invänta din lektion eller att körskolebilen åker tillbaka till Tidaholm finns möjlighet att vänta på PO-trafikskola. Där finns  även möjlighet att sitta och studera teori.

 

Teori

I elevcentralen, som du får inlogg till vid inskrivning, finns möjlighet att köpa utbildningsmaterial i form av webbaserade böcker samt webbfrågor som förbereder dig inför teoriprovet. Du kan även välja att köpa böcker i pappersform hos oss.

Genom teorilektioner förbereder du dig på bästa sätt inför teoriprovet och vi sparar tid på att inte behöva gå genom så mycket teori  under lektionerna i bilen. Vi erbjuder teorilektioner kontinuerligt en gång i veckan. Totalt är det åtta olika teorilektioner och du starta när du vill, dvs du behöver inte börja med lektion nummer ett. Du betalar ett paketpris för teorilektionerna och kan sedan gå dem hur många gånger du vill. Till teorin behöver du inte anmäla dig, utan kan komma för inskrivning och betalning i samband med att du tar din första teorilektion.

Teorilektionerna består för det mesta av föreläsning med trafiklärare men det förekommer även mindre grupparbeten och diskussioner.

 

Risk 1

Risk 1 är en obligatorisk lektion som du måste gå för att kunna ta körkort. Det är en lektion som hålls på trafikskolan och är 3 h och 30 minuter. Syftet är att eleven ska bli medveten och undvika risker i trafiken. Trafikläraren anmäler dig till lektionen, ofta i samband med att ni gör upp planeringen för ditt körkort. Risk 1 är sedan giltig i 5 år. Under lektionen bjuder vi på fika.

 

Risk 2

”Halkkörning” på Kinnekulle är obligatorisk för att kunna ta körkort och sker i slutet av din utbildning. Syftet är att du ska lära dig hantera riskfyllda situationer i bilen, framförallt på halt underlag. Trafikläraren anmäler dig till lektionen, ofta i samband med att ni gör upp planeringen för ditt körkort. Risk 2 är sedan giltig i 5 år.

Vi samlas på körskolan och åker gemensamt till Kinnekulle. Räkna med att det tar hela dagen. Vi bjuder på kaffe och fralla. Det finns inga möjligheter att köpa mat på vägen eller på Kinnekulle så ta med dig det du behöver. Det finns möjlighet till kylskåp och mikrovågsugn.

 

Kunskapsprov

Kunskapsprovet kan tidigast genomföras den dag du fyller 18 år. Det bokas av trafikläraren, ofta i samband med att ni gör upp planeringen för ditt körkort. Du får sedan en bekräftelse från Trafikverket med din bokade tid. Provet sker på trafikverket i Skövde och du får ta dig dit på egen hand. Var där senast 30 min före utsatt tid för anmälan och fotografering. Provet innefattar 70 frågor var av 52 rätta svar krävs för godkänt. Du har 50 minuter på dig för att genomföra provet.

 

Körprov

Du måste genomföra kunskapsprovet innan du kan göra körprovet, men du behöver inte ha klarat det för att få göra körprovet. Du måste dock klara både kunskapsprovet och körprovet inom 2 månader.

Körprovet bokas av trafikläraren, ofta i samband med att ni gör upp planeringen för ditt körkort. Du får sedan en bekräftelse från Trafikverket med din bokade tid. Provet sker på trafikverket i Skövde med trafikskolans bil som du är van vid. Vi tar ut en avgift för lån av bi under körprovet. Vi planerar även in en vanlig körlektion precis före ditt körprov som en uppvärmning inför provet.

Körprovet varar i 45 minuter och innefattar säkerhetskontroll av bilen och körning.